Luni-VineriSambata*(doar ITP)
08:30 - Pana la ultimul client.08:30 - 14:00
0729.440.127 Whatsapp
Programeaza ITP!

Toate actele necesare pentru ITP:

Ghid complet pentru proprietarii de autovehicule


Ce acte sunt necesare pentru ITP

Atunci când vine vorba despre verificarea tehnica periodica (ITP) a unui autovehicul, exista mai multe acte care trebuie sa fie prezentate in momentul efectuării testelor. Printre acestea se număra:

  1. Act de identitate ale proprietarului/utilizatorului
  2. Certificat de înmatriculare
  3. Cartea de identitate a vehiculului
  4. Alte acte specifice tipului de autovehicul (certificat de agreare taxi, agreare școala, etc.)


A. De ce am nevoie de toate actele pentru ITP

Actele necesare pentru ITP (Inspectia Tehnica Periodica) constau in documentele esentiale ale oricarui proprietar de autovehicul din Romania ce doreste efectuarea inspectiei. Acestea sunt necesare atat pentru a respecta legislatia in vigoare, cat si pentru a asigura siguranta si functionarea corecta a programului informational SIRAR. In plus, un ITP valabil poate fi cerut in cazul in care se vinde sau se transfera autovehiculul sau la orice control al Politiei Romane.

B. Scopul ghidului

Dorim prin acest articol sa va furnizam informatii complete si actuale despre toate actele necesare pentru ITP, precum si de a oferi proprietarilor de autovehicule un ghid clar si usor de urmat in acest sens.

C. Ce este ITP?

ITP (Inspectia Tehnica Periodica) este un control obligatoriu al autovehiculelor care se efectueaza periodic, cu scopul de a verifica starea tehnica a acestora si de a asigura respectarea standardelor de siguranta si de protectie a mediului. Inspectia se efectueaza la statii autorizate sau la reprezentatele Registrului Auto Roman si poate fi efectuata numai cu actele necesare in regula si la zi.

Documente necesare

A. Lista completa a actelor necesare pentru ITP

Atunci cand vine vorba despre verificarea tehnica periodica (ITP) a unui autovehicul, exista mai multe acte care trebuie sa fie prezentate in momentul efectuarii testelor. Printre acestea se numara:

  • Act de identitate ale proprietarului/utilizatorului
  • Certificat de inmatriculare
  • Cartea de identitate a vehiculului
  • Alte acte specifice tipului de autovehicul (certificat de agreare taxi, agreare scoala, etc.)

B. Acte de identitate ale celui ce prezinta autovehiculul

Pentru a efectua un ITP, este necesar sa prezentati acte de identitate care sa ateste ca sunteti proprietarul autovehiculului sau utilizatorul vehiculului. Acestea pot fi buletinul, cartea de identitate sau chiar pasaportul.

C. Certificat de inmatriculare

Certificatul de inmatriculare este un document care atesta ca autovehiculul este inregistrat si poate circula pe drumurile publice. Acesta trebuie prezentat la inspectia ITP pentru a verifica daca autovehiculul a fost inregistrat corect si daca datele din certificat corespund cu datele din actele proprietarului.

D. Cartea de identitate a vehiculului

Cartea de identitate a vehiculului (CIV) este un document important care atestă identitatea și proprietatea unui autovehicul. Ea cuprinde informații precum numărul de înmatriculare, numele și adresa proprietarului, date despre autovehicul (cum ar fi marca, modelul, anul fabricației, capacitatea cilindrică, etc.).

E. Alte acte necesare in functie de tipul autovehiculului

In functie de tipul autovehiculului pe care il detineti, pot fi necesare si alte acte, cum ar fi agreerea taxi sau pentru scoala.

Este important sa verificati cu atentie ce acte sunt necesare pentru tipul dvs. de autovehicul inainte de a merge la ITP.


AI ITP EXPIRAT?


SUNA ACUM PENTRU A PROGRAMA UN ITP PROMPT SI SIGUR.

Programeaza ITP Online

DD slash MM slash YYYY
Data dorita a programarii

Programeaza ITP telefonic

Click pe butonul de mai jos pentru a efectua programarea inspectiei tehnice periodice.

Consecintele expirarii actelor necesare pentru ITP

A. Amenda si penalitatile aplicate

Expirarea actelor necesare pentru ITP poate duce la aplicarea unor amenzi si penalitati substantiale. Conform legislatiei in vigoare, proprietarii de autovehicule sunt obligati sa isi mentina actele la zi, iar in caz contrar pot fi sanctionati prin amenzi usturatoare. De asemenea, in cazul in care nu se efectueaza ITP la timp, autovehiculul nu poate fi folosit legal pe drumurile publice.

B. Implicatii asupra asigurarii RCA

Expirarea actelor necesare pentru ITP poate avea implicatii negative asupra asigurarii RCA a autovehiculului. Daca autovehiculul nu este supus inspectiei tehnice periodice la timp, atunci asigurarea RCA nu poate fi considerata valabila. In cazul producerii unui accident, asiguratorul poate refuza sa acopere daunele.

C. Unde se poate efectua ITP?

C.1 Statii de inspectie tehnica periodica

Inspectia tehnica periodica poate fi efectuata la statiile ITP, care sunt autorizate sa efectueze aceasta activitate. Proprietarii pot verifica lista statiilor autorizate pe site-ul Ministerului Transporturilor sau pot apela la serviciile unei statii de inspectie tehnica periodica din apropierea lor.

C.2. Reprezentante RAR

Proprietarii de autovehicule pot opta sa isi efectueze ITP la reprezentantele RAR, care sunt autorizate sa efectueze aceasta activitate. Proprietarii pot verifica lista reprezentantelor RAR autorizate pe site-ul Ministerului Transporturilor sau pot apela la serviciile unei reprezentante din apropierea lor.

Sfaturi pentru a evita expirarea actelor necesare pentru ITP

A. Setarea de notificari periodice

Unul dintre cele mai simple modalitati de a evita expirarea actelor necesare pentru ITP este prin setarea de notificari periodice. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul unui calendar sau prin utilizarea unor aplicatii care au aceasta functionalitate. Astfel, proprietarul autovehiculului poate fi sigur ca nu va uita sa isi reinnoiasca actele la timp.

B. Verificarea regulata a actelor necesare

Este important sa se verifice periodic starea actelor necesare pentru ITP. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul unui control vizual sau prin consultarea unui specialist care sa ofere informatii despre data expirarii acestora. Proprietarul autovehiculului trebuie sa stie intotdeauna care sunt actele valabile si care sunt cele care au nevoie de reinnoire.

C. Pastrarea unui registru al tuturor actelor autovehiculului

Este important sa se tina o evidenta clara a tuturor actelor autovehiculului, inclusiv a celor necesare pentru ITP. Acest registru poate fi tinut manual sau prin intermediul unei aplicatii specializate. Prin pastrarea unui astfel de registru, proprietarul autovehiculului poate fi sigur ca nu va pierde niciun document important si ca va putea gasi rapid actele necesare pentru ITP, atunci cand va fi nevoie.

Nu ai timp sa iti verifici constant actele pentru ITP?

Lasa-ne pe noi sa ne ocupam de asta! Inscrie-te pentru serviciul nostru de Alerta Expirare ITP.