Studiu de caz: Diagnosticarea erorii P0420 la un Citroën C-Elysée echipat cu GPL

Studiu de caz: Diagnosticarea erorii P0420 la un Citroën C-Elysée echipat cu GPL

Un Citroën C-Elysée echipat cu GPL a prezentat o provocare interesantă atunci când s-a aprins lumina de avertizare a motorului și s-au observat neregularități în performanța sub sarcină. Codul de eroare P0420 care a apărut de obicei semnalează o problemă la sistemul de monitorizare a emisiilor catalizatorului. În cazul vehiculelor pe benzină, aceasta ar putea indica probleme la sondele de oxigen, combustibil de calitate inferioară sau la catalizatorul în sine. Totuși, sistemele GPL aduc variabile diferite în ecuația diagnosticului.

Potrivit Walker Exhaust Systems, un cod de eroare P0420 indică o funcționare ineficientă a catalizatorului. Pentru diagnosticare și soluționare:

 1. Rezolvarea altor coduri de eroare ale motorului: Important să se rezolve codurile adiționale, mai ales cele din seria P0300 de ratări ale cilindrilor.
 2. Verificarea și rezolvarea scurgerilor din sistemul de eșapament: Crucial pentru asigurarea funcționării corecte a catalizatorului.
 3. Verificarea dezechilibrului cilindrilor: Un dezechilibru poate crea emisii excesive.
 4. Verificarea bujiilor: Bujiile uzate sau murdare pot duce la emisii ridicate.
 5. Monitorizarea senzorului de oxigen din spate: Oferă informații despre performanța catalizatorului.
 6. Testul capacității de stocare a oxigenului: Determină starea catalizatorului.
 7. Utilizarea unui analizor de gaze cu 5 componente: Metodă simplă pentru determinarea emisiilor motorului.

Problema Probabilă la Vehiculele GPL: Reglaj Suboptim

Pentru vehiculele echipate cu GPL, un reglaj inadecvat este o cauză mai probabilă pentru erorile legate de emisii. Un sistem GPL bine reglat este esențial pentru funcționarea lină a motorului. Astfel, investigația s-a concentrat asupra coeficienților de corecție a combustibilului motorului, în special asupra Termenului Scurt de Corecție a Combustibilului (STFT) și Termenului Lung de Corecție a Combustibilului (LTFT).

Înțelegerea STFT și LTFT

STFT și LTFT sunt măsurători care reflectă modul în care computerul vehiculului ajustează compoziția aer-combustibil în funcție de diferiți parametri. Valori ideale pentru aceste coeficienți se situează între -15% și +15%, asigurând astfel eficiența și performanța motorului.

Valori în afara intervalului optim indică faptul că computerul vehiculului trebuie să compenseze prea mult pentru a menține parametrii în limite acceptabile. Asta poate rezulta în consum mare de combustibil, emisii crescute și chiar provocarea de coduri de eroare.

Deci este foarte important ca acești coeficienți să fie monitorizați și aduși în intervalul corect dacă necesită corecție. Un reglaj optimizat al motorului asigură că vehiculul funcționează la capacitatea proiectată de producător.

Procesul de Rezolvare

După resetarea parametrilor computerului de injecție, s-a procedat la un reglaj fin al sistemului GPL pentru a menține coeficienții în intervalul optim. Aceasta presupune parcurgerea unor etape specifice:

 1. Resetarea computerului de injecție pentru a șterge setările anterioare și a permite o nouă calculare de la zero
 2. Mersul cu vehiculul pentru a permite computerului să învețe parametrii noi
 3. Citirea valorilor de corecție STFT și LTFT din computer
 4. Reglarea fină a debitelor de gaz și benzină din rezervorul GPL, folosind un analizor de gaz
 5. O nouă rulare pentru a permite computerului să calculeze din nou pe baza noii compoziții a aerului-combustibilului
 6. Verificarea din nou a coeficienților STFT și LTFT până când sunt în interval

Acest proces se repetă până se obține un reglaj optim, procesul putând dura câteva ore pentru un reglaj foarte fin. Specialiștii în sisteme GPL sunt familiarizați cu această procedură și o implementează regulat pentru diagnosticare și remedierea problemelor.

Studiu de caz: Diagnosticarea erorii P0420 la un Citroën C-Elysée echipat cu GPL

Rezultate Pozitive

Testarea pe drum post-reglaj a confirmat că performanțele vehiculului au fost restabilite, iar codul de eroare P0420 nu a mai fost prezent. Reglarea optimă a sistemului GPL a rezolvat problema semnalată inițial de lumina de avertizare a motorului și neregularitățile observate în timpul conducerii.

Vehiculele echipate cu GPL necesită atenție specială la reglajele de combustibil pentru a evita probleme. Un reglaj suboptim este de multe ori cauza erorilor legate de emisii, fără ca componentele în sine ale vehiculului să prezinte defecțiuni.

Prin urmarea unei proceduri de reglaj fin și optimizare a parametrilor precum STFT și LTFT, vehiculul poate reveni la funcționarea normală pentru care a fost proiectat. Specialiștii noștri în sisteme GPL sunt experți în astfel de proceduri de reglaj pentru rezolvarea diagnosticului și problemelor semnalate.

Pentru mai multe informații despre serviciile de diagnoză auto Constanța, vizitați site-ul nostru. Dacă întâmpinați probleme similare cu vehiculul dumneavoastră, nu ezitați să vă programați pentru o diagnosticare completă la numărul de telefon 0729440127 sau pe Whatsapp.


Ioan Teodor este un expert recunoscut în industria auto, cu peste 20 de ani de experiență în service-ul auto. Absolvent al Universității Ovidius în Autovehicule Rutiere și masterand al UASM din Chișinău, Ioan posedă cunoștințe aprofundate în Tehnologii și Sisteme Avansate în Domeniul Transporturilor. Specializat în diagnosticarea și repararea vehiculelor, inclusiv cele echipate cu GPL, Ioan combină experiența practică extinsă cu o bază academică solidă pentru a oferi soluții tehnice avansate și inovatoare în domeniul auto.

Similar Posts