Proceduri și Soluții

Verificare ITP RAR

Dacă sunteți interesat doar de verificarea valabilității ITP și nu știți cum să o faceți, acest articol vă poate ajuta, oferindu-vă detalii despre cum puteți verifica online statusul inspecției tehnice periodice.

În plus, în cazul în care aveți nevoie urgentă de o verificare ITP la Registrul Auto Român (RAR) pentru a vă redobândi certificatul de înmatriculare sau din alte motive, acest ghid este un suport util pentru a vă putea ajuta cu informații esențiale privind programarea și efectuarea verificării ITP la RAR.

Indiferent dacă optați pentru programare online, telefonică sau prin vizită la sediu, veți găsi aici detalii despre documentele necesare, sfaturi pentru pregătirea vehiculului, gestionarea eventualelor probleme tehnice și alte aspecte importante pentru o verificare ITP fără probleme la RAR. Astfel, articolul vă va fi de folos atât pentru simpla verificare a valabilității ITP, cât și pentru programarea și efectuarea unei noi inspecții la RAR atunci când aveți nevoie urgentă.

Statie ITP Autorizata RAR

Cum pot verifica valabilitatea ITP la RAR?

Pentru a verifica valabilitatea ITP (Inspecția Tehnică Periodică) la RAR (Registrul Auto Român), trebuie să accesați site-ul oficial RAR și să utilizați funcția de verificare ITP. Această funcție necesită introducerea seriei Cărții de Identitate a Vehiculului (C.I.V.) sau a numărului VIN (Vehicle Identification Number, sau seria caroseriei) pentru a căuta în baza de date a RAR valabilitatea inspecției pentru mașina respectivă. Această metodă oferă o modalitate rapidă și simplă pentru proprietarii de vehicule de a verifica dacă inspecția tehnică periodică a vehiculului lor este înregistrată și valabilă.

Pentru mai multe detalii, puteți vizita site-ul oficial RAR și urmați instrucțiunile pentru verificare.

Unde găsesc informații despre programarea pentru ITP expirat la RAR?

Informațiile despre programarea pentru ITP expirat la RAR (Registrul Auto Român) pot fi găsite pe site-ul oficial al RAR. Aici, utilizatorii pot accesa secțiunea de programări, care oferă detalii despre cum să faci o programare online pentru inspectia tehnică periodică. Este important să urmați pașii specificați pe site pentru a asigura o programare reușită. Site-ul oferă, de asemenea, informații despre documentele necesare, tarifele aplicabile și alte detalii relevante pentru efectuarea ITP.

Pentru a efectua o programare, este recomandat să utilizați un calculator și să aveți la îndemână toate informațiile necesare despre vehicul, inclusiv seria Cărții de Identitate a Vehiculului (C.I.V.) sau numărul VIN (Vehicle Identification Number). Aceste informații vor fi necesare în procesul de programare.

Accesând RAROM, veți găsi toate detaliile de care aveți nevoie pentru a vă programa la ITP, inclusiv ghiduri pas cu pas și sfaturi pentru pregătirea vehiculului pentru inspecție.

Ce informații specifice trebuie să furnizez atunci când fac o programare pentru ITP la RAR pentru un vehicul importat?

Pentru a face o programare pentru ITP la RAR pentru un vehicul importat, trebuie să furnizezi informații specifice despre vehicul, cum ar fi numărul de înmatriculare sau seria de șasiu, marca, modelul, anul fabricației, și, posibil, date legate de omologarea europeană a vehiculului. Aceste detalii ajută RAR să pregătească documentele și inspecția necesară pentru vehiculele importate.

Ce trebuie să fac dacă sistemul de programări online pentru ITP la RAR nu funcționează sau afișează erori?

Dacă întâmpini probleme cu sistemul de programări online al RAR pentru ITP, ai mai multe opțiuni:

 1. Contactează direct RAR prin telefon 0219672 sau email pentru asistență. Adesea, ei pot rezolva problema sau oferi o alternativă.
 2. Verifică site-ul RAR pentru anunțuri legate de eventuale lucrări de mentenanță sau probleme tehnice cunoscute care ar putea afecta sistemul de programări.
 3. Folosește portalul RAR pentru verificarea programărilor la portal.rarom.ro. Acest serviciu îți permite să verifici starea programării tale online, chiar dacă sistemul principal de programare are probleme.
 4. Reîncercați mai târziu. Uneori, problemele tehnice sunt temporare și pot fi rezolvate în scurt timp de echipa tehnică a RAR.

Aceste metode îți oferă flexibilitate și asigură că poți gestiona programarea ITP chiar și în fața unor probleme tehnice.

Cat costa verificarea ITP la Registrul Auto Roman?

Costul verificării ITP la Registrul Auto Român este:

435 RON pentru vehiculele din categoriile M1 (vehicule de transport persoane cu maximum 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto) și N1 (vehicule de transport marfă cu masa maximă autorizată de până la 3,5 tone). Acest cost include aproximativ 250 RON pentru identificarea auto și 200 RON pentru inspecția propriu-zisă.

Dacă vehiculul este Euro 6 și necesită Verificarea EOBD (sistemul de diagnosticare la bord), precum și verificarea consumului OBFCM (sistemul de monitorizare a consumului de carburant), se adaugă un cost suplimentar de 168,50 RON. Astfel, costul total pentru un vehicul M1 sau N1, Euro 6 care necesită verificări suplimentare EOBD și OBFCM este de 603,50 RON.

Cum pot programa o verificare ITP la RAR?

Pentru a programa o verificare ITP (Inspecția Tehnică Periodică) la RAR (Registrul Auto Român), aveți la dispoziție mai multe opțiuni, inclusiv programarea online și programarea telefonică, precum și posibilitatea de a verifica programarea online.

Programare Online

 1. Vizitați pagina de programări RAR pentru a accesa platforma de programări online.
 2. Selectați „ITP (Inspecția Tehnică Periodică)” din lista de servicii oferite.
 3. Completați formularul cu datele necesare, inclusiv seria Cărții de Identitate a Vehiculului (C.I.V.) sau numărul VIN.
 4. Alegeți centrul RAR dorit, data și ora care vă convine pentru inspecție.
 5. Finalizați programarea, urmând pașii indicați și pregătiți documentele necesare menționate pe site.

Programare Telefonică

Dacă preferați să faceți programarea telefonică, contactați centrul RAR dorit folosind la 0219672. Operatorii RAR vă vor ghida prin procesul de programare și vă vor informa despre documentele necesare și despre cum să vă pregătiți vehiculul pentru inspecție.

Verificarea Programării Online

Dacă ați efectuat deja o programare și doriți să verificați statusul acesteia, puteți accesa secțiunea de verificare programare pe site-ul RAR. Aici, introducând datele solicitate (de obicei, numărul de înregistrare al programării sau datele vehiculului), puteți confirma data și ora programării dumneavoastră, precum și locația.

Folosind aceste metode, vă puteți asigura că procesul de verificare ITP la RAR este realizat eficient, fie că optați pentru comoditatea programării online, fie că preferați contactul direct prin programarea telefonică.

Cum pot să anulez sau să reprogramez o verificare ITP la RAR?

Nu este posibil să anulezi sau să reprogramezi o verificare ITP la Registrul Auto Român odată ce programarea a fost efectuată. Pentru orice alte soluții sau asistență, este recomandat să contactezi direct RAR prin metodele de contact disponibile pe site-ul lor oficial.

Este posibil să efectuez o verificare preliminară ITP online prin site-ul Registrului Auto Român?

Nu, RAR nu oferă posibilitatea de a efectua verificări preliminare ITP online prin site-ul său. Pentru o verificare pre-ITP, este recomandat să vă adresați oricărei stații ITP autorizate de RAR. Aceste stații pot oferi evaluări și recomandări pentru a asigura conformitatea vehiculului dumneavoastră cu cerințele ITP înainte de inspecția oficială.

În cât timp se realizează un ITP la o Reprezentanță RAR?

Durata totală a unui ITP la o Reprezentanță RAR poate varia semnificativ, fiind influențată de mai mulți factori:

 1. Timpul necesar pentru efectuarea inspecției:
  • Inspecția ITP standard durează aproximativ 20-30 de minute.
  • Durata poate fi mai mare, până la 1 oră sau mai mult, în funcție de:
   • Complexitatea vehiculului
   • Numărul de deficiențe identificate
   • Afluxul de vehicule la Reprezentanța RAR
 2. Timpul de așteptare:
  • Timpul de așteptare poate varia semnificativ, în funcție de:
   • Programul Reprezentanței RAR
   • Numărul de vehicule programate
   • Eventualele urgențe
 3. Modalitatea de programare:
  • Programarea online poate reduce semnificativ timpul de așteptare.
  • Programarea telefonică sau prin vizită la sediu poate implica timpi de așteptare mai mari.

Astfel, durata totală pentru a realiza un ITP la o Reprezentanță RAR poate fi:

 • Minim 20-30 de minute, în cazurile favorabile (inspecție rapidă, program liber la Reprezentanță, programare online).
 • Până la 1 oră sau mai mult, în funcție de factorii menționați mai sus.

Recomandări:

 • Programați-vă online din timp la Reprezentanța RAR, pentru a evita timpii de așteptare mari.
 • Verificați disponibilitatea programărilor online pe site-ul RAR sau al Reprezentanței respective.
 • Luați în considerare programul Reprezentanței RAR la programarea ITP-ului.
 • Fiți pregătiți cu toate documentele necesare pentru a evita întârzieri.
 • Ultimul interval de 30 de minute al programului de lucru cu publicul a reprezentantelor RAR este destinat finalizării activităților deja efectuate și eliberării documentelor specifice, fără a se iniția activități noi.

Cât timp este valabil un certificat de ITP emis de RAR și cum pot verifica această informație?

Valabilitatea unui certificat de ITP emis de RAR variază în funcție de vârsta și tipul vehiculului, fiind de obicei de 1 sau 2 ani. Pentru a verifica informația specifică, proprietarii de vehicule pot consulta documentația primită la momentul inspecției sau pot accesa site-ul oficial al RAR, unde există secțiuni dedicate verificării statutului ITP.

Care este procedura de urmat pentru o verificare ITP la RAROM dacă am pierdut certificatul ITP anterior?

Dacă pierdeți certificatul ITP anterior, trebuie să contactați RAR pentru a solicita un duplicat al acestuia, chiar dacă inspecția a fost efectuată la o reprezentanță RAR. Cum am explicat si pe pagina despre Informatii ITP, pierderea certificatului nu influențează valabilitatea ITP. Pentru mai multe detalii și asistență, este recomandat să contactați direct RAR.