Harta Aditie Benzina

Reglaj GPL pentru protecția supapelor

Fundamentele Utilizării GPL în Motoare

Utilizarea gazului petrolier lichefiat (GPL) în motoarele cu aprindere prin scânteie (SI) reprezintă o soluție promițătoare pentru reducerea emisiilor nocive și creșterea eficienței combustiei. Conform studiului „Use of LPG in SI engine – A review study„, GPL oferă numeroase avantaje față de benzina convențională, inclusiv o rată octanică mai mare și o temperatură de ardere mai scăzută. Aceste caracteristici contribuie la reducerea fenomenului de autoaprindere și la menținerea unei temperaturi mai scăzute în camera de ardere, aspecte esențiale pentru prelungirea duratei de viață a supapelor.

Temperatura Catalizator - Benzina - GPL

Avantajele Utilizării GPL

 1. Rata octanică ridicată:
  • GPL are o rată octanică peste 110, permițând utilizarea unui raport de compresie mai mare (până la 15:1) comparativ cu benzina (8:1 – 9.5:1).
  • Arderea mai completă și eficientă reduce emisiile de CO2, CO, HC și NOx.
 2. Temperatura de ardere mai scăzută:
  • Menține temperatura de operare a motorului într-un interval optim, prevenind uzura prematură a supapelor.
 3. Formă de vapori:
  • Intră în camera de ardere sub formă de vapori, ceea ce înseamnă că nu spală uleiul de pe pereții cilindrului și nu slăbește uleiul în timpul funcționării motorului la rece.
  • Previne apariția fenomenului de detonare, protejând supapele și alte componente critice ale motorului de uzură prematură.

Impactul asupra Supapelor

GPL-ul arde mai lent la turații joase și mai rapid la turații mari comparativ cu benzina. Această caracteristică poate determina temperaturi mai ridicate în camera de ardere, ceea ce poate duce la uzura prematură a supapelor și a altor componente ale motorului. Pentru a preveni aceste efecte, este recomandat să se utilizeze bujii cu o treaptă mai rece și să se reducă ecartamentul bujiilor cu 0.1mm.

Experiența practică a arătat că reglarea instalației de alimentare cu GPL este crucială pentru a menține un raport aer/combustibil optim în toate condițiile de funcționare. O instalație reglată necorespunzător poate duce la amestecuri prea bogate sau prea sărace, crescând astfel temperatura în cilindri și afectând durata de viață a motorului.

Avansul la aprindere trebuie de asemenea monitorizat atunci când motorul funcționează pe GPL, deoarece un avans excesiv poate crește temperaturile în camera de ardere. Deși avansul la aprindere poate fi optimizat pentru un motor GPL, acest lucru se poate realiza doar prin adăugarea unui modul suplimentar, care nu este inclus în kit-ul standard al instalației GPL.

Prin calibrarea atentă a instalației GPL și prin optimizarea parametrilor de funcționare precum raportul aer/combustibil, se poate obține un compromis optim între puterea dezvoltată, consumul de combustibil și temperaturile de funcționare. Acest lucru va permite exploatarea în condiții optime a motoarelor echipate cu instalații GPL, reducând costurile de operare și prelungind durata de viață a componentelor sensibile la temperatură.

Studii privind Performanța și Durabilitatea Motorului alimentat cu GPL

Reglajul Instalațiilor de Gaz

Studiul menționat subliniază importanța reglării corecte a raportului aer/combustibil pentru sistemele GPL, pentru a evita amestecuri bogate sau sărace care pot crește temperatura în cilindri. Reglarea hărții LPG pentru sistemele cu buclă deschisă este de o importanta majora pentru menținerea raportului stoichiometric în diferite condiții de viteză, turații și sarcină a motorului.

Impactul Raportului Aer/Combustibil asupra Temperaturiilor în Cilindri

Un alt aspect important evidențiat în studiu este faptul că un raport aer/combustibil incorect și lipsa controlului avansului la aprindere pentru GPL pot fi principalele cauze ale creșterii temperaturii în cilindri. Aceste condiții pot afecta negativ durabilitatea motorului, provocând uzura prematură a componentelor interne. Controlul avansului la aprindere se poate realiza doar cu un modul suplimentar, care nu este inclus în kitul standard al instalației GPL și este opțional.

Efectul GPL asupra Supapelor de Evacuare

Karamangil a investigat efectul GPL asupra supapelor de evacuare și a descoperit că utilizarea GPL previne acumularea de carbon pe supape. Deși acest lucru reduce tensiunea mecanică datorată scăderii presiunii în cilindru la momentul evacuării, tensiunea termică asupra supapelor de evacuare crește. Supapele sunt expuse la temperaturi mai ridicate și fluctuații mari de temperatură din cauza lipsei depunerilor de carbon, ceea ce poate duce la scurtarea duratei de viață a acestora.

Strategii pentru Reducerea Temperaturii în Camera de Ardere

Pentru a proteja supapele și a prelungi durata de viață a motorului, studiile recomandă:

 • Creșterea dozei de combustibil lichid folosită ca pilot de aprindere la sarcini reduse.
 • Încălzirea aerului de admisie.
 • Utilizarea gazelor de evacuare recirculate.

Aceste măsuri contribuie la menținerea unei temperaturi optime în camera de ardere și la reducerea uzurii componentelor interne ale motorului.

Consumul de Benzină în Vehiculele cu GPL

Vehiculele echipate cu sisteme de alimentare GPL pornesc întotdeauna pe benzină. Studiul „Consumption of gasoline in vehicles equipped with an LPG retrofit system in real driving conditions” a analizat ponderea anuală a consumului de benzină pentru vehiculele echipate cu GPL, estimând că aceasta variază între 2,7% și 5,8% din consumul total de combustibil pentru un scenariu în care vehiculul parcurge în medie 15 km pe traseu, cu două astfel de trasee pe zi (dus-întors de la serviciu). Pentru distanțe medii mai mici pe traseu (8 km), ponderea estimată a consumului de benzină crește la 5,1% – 11%.

Strategii de Optimizare și Protecție a Supapelor în Motoarele GPL

Majoritatea motorizărilor noi folosesc și un sistem de recirculare a gazelor de evacuare, așadar am creat harta aditivă de benzină pentru prelungirea duratei supapelor fără a instala alte module speciale, cum ar fi un modul de reglat avansul de aprindere sau un kit de protecție a supapelor, fara ca ponderea consumului de benzina sa creasca excesiv fata de consumul anual de combustibil.

Euro Auto Service  propune o serie de strategii eficiente pentru optimizarea funcționării și protecția supapelor în motoarele GPL. Acestea includ utilizarea bujiilor cu o treaptă mai rece, optimizarea parametrilor de funcționare, adăugarea unei cantități infime de benzină în amestecul de GPL și/sau instalarea unui kit de protecție al supapelor.

1. Utilizarea Bujilor Speciale

Pentru a face față temperaturilor mai ridicate din camera de ardere, se recomandă utilizarea bujiilor cu o treaptă mai rece și reducerea ecartamentului bujiilor cu 0.1mm.

2. Reglarea Parametrilor de Funcționare

Optimizarea parametrilor de funcționare precum raportul aer/combustibil pe GPL, reglarea avansul la aprindere prin instalarea unui modul special legat la senzorele arborelui cotit si al axei cu came, menținerea temperaturii aerului în camera de ardere prin curățarea supapei EGR, constituie elemente esențiale în reglarea atentă a instalației GPL.

3. Adăugarea de Benzină în Amestecul de GPL

Adăugarea unui procent infim de benzină în amestecul de GPL, mai ales la sarcini mari, când temperatura motorului crește semnificativ, poate fi o soluție eficientă. Această tehnică este dezvoltată în parcul propriu al Euro Auto Service și este disponibilă doar la anumite tipuri de instalații GPL, cum ar fi STAG Q-Generation, Zavoli, AGC Zenit, AGC Bluebox.

Harta de Contribuție a Benzinei

Euro Auto Service utilizează o hartă proprietara de contribuție a benzinei pentru protecția supapelor la un motor echipat cu o instalație GPL (Gaz Petrolier Lichefiat). Aceasta ajută la prevenirea uzurii premature a supapelor și scaunelor de supape, care pot fi afectate de utilizarea exclusivă a GPL, fara a mari excesiv consumul de benzina anual, specificat in studiul de mai sus.

RPMSarcina Motor (%)Contribuția Benzinei (%)
0 – 30000 – 600
3000 – 450060 – 1005 – 10
4500 – 600080 – 10010 – 20
Valori Estimative
Harta Aditie Benzina

4. Instalarea unui Kit de Protecție al Supapelor

Instalarea unui kit de protecție al supapelor, care adaugă în galeria de admisie un ulei special, poate prelungi durata de viață a acestor componente esențiale ale motorului.

Kituri de Protecție a Supapelor

Kiturile de protecție a supapelor pentru motoarele echipate cu GPL sunt produse specializate concepute pentru a preveni și a reduce uzura prematură a supapelor și a scaunelor supapelor în motoarele care funcționează pe gaz auto GPL. Aceste kituri sunt proiectate să asigure o funcționare optimă a motoarelor și să prelungească durata de viață a componentelor.

Kitul Flashlube

Unul dintre cele mai populare kituri de protecție a supapelor pentru motoarele echipate cu GPL este Flashlube. Acest kit este conceput să funcționeze pe toate instalatiile de GPL, secvențiale sau cu carburator, și vine cu un rezervor de 400ml de lichid Flashlube care poate asigura protecția supapelor și a scaunelor pentru până la 4000 km.

Kitul JLM

Un alt kit popular este cel de la JLM, care este conceput să protejeze și să curățe în mod eficient supapele de admisie și evacuare și scaunele supapelor mașinilor care rulează pe GPL și funcționează ca înlocuitor de plumb la mașinile mai vechi. Acest kit vine cu 1 litru de lichid JLM și este recomandat doar pentru motoare aspirate.

Pentru informații suplimentare sau programări, ne puteți contacta la 0729440127, birou@euroautoservice.ro sau pe site-ul nostru, https://euroautoservice.ro.

Similar Posts