Modulul Bujilor Incandescente: Diagnoză și Reparații la Mercedes Sprinter

Modulul Bujilor Incandescente: Diagnoză și Reparații la Mercedes Sprinter

Motoarele diesel, cum este cel al Mercedes Sprinter 313 CDI din 2008, folosesc aprinderea prin comprimare pentru a funcționa. Spre deosebire de motoarele pe benzină, care utilizează bujii pentru a aprinde amestecul de aer și combustibil, motoarele diesel comprimă aerul în cilindri până la punctul în care acesta devine suficient de fierbinte pentru a aprinde combustibilul injectat. În acest context, bujiile incandescente joacă un rol crucial, mai ales în condiții de temperaturi scăzute, asigurând pornirea eficientă a motorului. Acest articol prezintă în detaliu funcționarea bujiilor incandescente și descrie pașii efectuați de echipa noastră la Euro Auto Service pentru a remedia problemele unui Mercedes Sprinter 313 CDI din 2008.

Tabel de Puncte Cheie

ProblemaAcţiuni Recomandate
Modulul arsÎnlocuire cu piesă compatibila
Cablaj defectRemediere conexiune pentru alimentare stabilă
Bujii defectuoaseVerificare și înlocuire dacă este cazul
DiagnozăFolosire echipamente specializate pentru identificarea rapidă a problemelor

.

Funcționarea Sistemului de Aprindere prin Comprimare

Motoarele diesel se bazează pe principiul comprimării aerului pentru a genera căldura necesară aprinderii combustibilului. Procesul general de funcționare este următorul:

 1. Admisie: Aerul curat este aspirat în cilindru.
 2. Comprimare: Pistonul comprima aerul, crescându-i temperatura. Într-un motor diesel, compresia este mult mai mare decât în motoarele pe benzină.
 3. Injectare și Aprindere: Combustibilul este injectat în aerul fierbinte comprimat, declanșând aprinderea spontană datorită temperaturii ridicate.
 4. Expansiune: Arderea combustibilului produce gaze de înaltă presiune care împing pistonul în jos, generând puterea motorului.
 5. Evacuare: Gazele arse sunt evacuate din cilindru.

Importanța Bujiilor Incandescente

În special în condiții de temperaturi scăzute, aerul comprimat poate să nu fie suficient de fierbinte pentru a aprinde combustibilul. Aici intervin bujiile incandescente, care încălzesc aerul în prealabil pentru a asigura o pornire eficientă a motorului. Bujiile incandescente sunt esențiale pentru:

 • Pornirea motorului la rece: Încălzesc aerul în cilindri pentru a facilita aprinderea combustibilului.
 • Reducerea emisiilor: Asigură o ardere completă a combustibilului, reducând emisiile de noxe.
 • Îmbunătățirea eficienței motorului: Permit motorului să funcționeze eficient chiar și în condiții de temperaturi scăzute.

Detalii Tehnice ale Intervenției la Euro Auto Service

Diagnoză Inițială

Am început cu o verificare completă a sistemului de bujii incandescente pentru a identifica cauza problemelor de pornire. Folosind echipamente de diagnosticare specializate, am analizat următoarele componente:

 • Bujiile incandescente: Verificarea rezistenței și funcționalității fiecărei bujii.
 • Cablajul: Inspectarea cablurilor pentru a detecta eventuale defecțiuni sau conexiuni slabe.
 • Modulul bujiilor incandescente: Evaluarea funcționalității modulului care controlează bujiile incandescente.

Pasul 1: Verificarea și Înlocuirea Bujilor Incandescente

Am verificat fiecare bujie incandescentă pentru a determina dacă funcționează corect. Bujiile incandescente defecte pot cauza probleme de pornire și pot afecta performanța motorului. Am identificat bujiile defecte și le-am înlocuit cu altele noi, asigurându-ne că toate funcționează optim.

Pasul 2: Verificarea Cablajului

După verificarea bujiilor, am inspectat cablajul de la modulul bujiilor incandescente la ECM (Engine Control Module). Am găsit cabluri deteriorate sau conexiuni slabe care ar fi putut afecta funcționarea bujiilor incandescente. Am reparat sau înlocuit cablurile defecte pentru a asigura o alimentare stabilă și continuă a bujiilor.

Modulul Bujilor Incandescente: Diagnoză și Reparații la Mercedes Sprinter

Pasul 3: Inspectarea și Înlocuirea Modulului Bujilor Incandescente

Modulul bujiilor incandescente este responsabil pentru controlul funcționării bujiilor. Am inspectat modulul și am constatat că era ars, ceea ce împiedica funcționarea corectă a bujiilor incandescente. Am înlocuit modulul ars cu unul compatibil și am verificat funcționalitatea acestuia pentru a ne asigura că problemele de pornire au fost rezolvate.

Modulul Bujilor Incandescente: Diagnoză și Reparații la Mercedes Sprinter

Pasul 4: Testarea Finală

După înlocuirea și repararea componentelor defecte, am efectuat o serie de teste pentru a ne asigura că motorul pornește și funcționează corect. Am verificat din nou bujiile incandescente, cablajul și modulul pentru a ne asigura că toate componentele funcționează în parametri normali.

Context Tehnic al Mercedes Sprinter 313 CDI din 2008

Modelul Mercedes Sprinter 313 CDI din 2008 este echipat cu motorul OM 642.992, iar numerele de model variază între 906.111 și 906.735. Modulul bujiilor incandescente joacă un rol important în asigurarea unei porniri eficiente a motorului diesel în condiții de temperaturi scăzute, având multiple funcții și secvențe de acțiune pentru a garanta o funcționare optimă a sistemului de aprindere.

Secvențe de Acțiune ale Modulului Bujilor Incandescente

 1. Secvența de funcționare generală pentru aprinderea inițială: Modulul bujiilor incandescente acționează elementul de încălzire a liniei de ventilație (R39/1) la temperaturi scăzute pentru a preveni înghețarea sistemului de ventilație a carcasei și a proteja motorul.
 2. Secvența de funcționare pentru diagnosticarea aprinderii: Modulul CDI primește mesajul „circuit 15 ON” de la unitatea de control EZS și reacționează în funcție de temperatura lichidului de răcire pentru a aprinde bujiile.
 3. Secvența de aprindere de urgență: În situația unei probleme de comunicare între modulul CDI și stadiul de ieșire a aprinderii, se activează funcția de aprindere de urgență pentru a menține aprinderea timp de 180 de secunde.

Secvențe de Acțiune Suplimentare

 1. Secvența de aprindere pentru startul motorului: Bujiile incandescente sunt activate pentru a asigura o pornire stabilă a motorului la temperaturi reci.
 2. Secvența de aprindere după pornire: Aprinderea ulterioară îmbunătățește funcționarea motorului după o pornire la rece și ajută la încălzirea motorului conform temperaturii lichidului de răcire.
 3. Funcția de aprindere DPF: Această funcție este utilizată pentru a menține încărcarea și a stabili arderea în motor, ajutând la regenerarea filtrului de particule diesel.

Prin intermediul modulului bujiilor incandescente, Mercedes Sprinter 313 CDI din 2008 beneficiază de un sistem de aprindere eficient, care contribuie la performanța și durabilitatea motorului în condiții variate de funcționare. Acest modul asigură o funcționare optimă a motorului diesel, în special în condiții de temperaturi scăzute, menținându-l într-o stare de funcționare eficientă și fiabilă.

Concluzie

Problemele de pornire la motoarele diesel pot fi complexe, dar diagnosticarea corectă și reparațiile eficiente pot restabili rapid funcționarea normală a vehiculului. La Euro Auto Service, ne mândrim cu expertiza și dedicarea noastră pentru a rezolva orice problemă tehnică. Intervenția noastră asupra Mercedes Sprinter 313 CDI din 2008 a implicat verificarea și înlocuirea bujiilor incandescente, remedierea cablajului și înlocuirea modulului bujiilor incandescente ars, ceea ce a dus la eliminarea completă a erorii și la restabilirea funcționalității motorului. Dacă aveți probleme similare cu vehiculul dumneavoastră, vă încurajăm să ne contactați pentru o evaluare.

Similar Posts